جوشکاری زائده ای
(PW) یک نوع جوشکاری مقاومتی است که در آن فلوی جریان الکتریکی در نقطه تماس متمرکز می شود که بصورت زائده ای موضعی در یک (یا دو ) قطعه ای که بایستی جوشکاری شوند ایجاد شده است. هدف از استفاده از این زائده تمرکز حرارت تولید شده در نقطه تماس است. در یک کاربرد خاص، این فرآیند از جریان، نیرو و زمان جوشکاری کمتری نسبت به فرآیندهای مشابه که بدون زائده انجام می شوند، استفاده می کند.ضمن اینکه ایجاد تعداد زیادی نقطه جوش در یک زمان خیلی کوتاه، فرآیند تولید را تسریع می کند. جوشکاری مقاومتی زائده ای از نظر کاربردبه دو گروه تقسیم می شود:
برجسته شده[1]
جوشکاری مقاومتی زائده ای جامد[2]
این دو فرآیند در شکل (1-6) نمایش داده شده اند
[1] – Embossed- Projection Welding
[2] – Solid- Projection Welding
جوشکاری مقاومتی زائده ای برجسته شده
عموماً فرآیند اتصال ورق به ورق است که در آن یک زائده بر روی یکی از ورق ها ایجاد شده است. در جریان جوشکاری حرارت ابتدائی بر روی نقطه تماس و دیواره های زائده متمرکز می شود تا زائده متلاشی شود. در ادامه فرایند بصورت معمول با تشکیل دکمه جوش ذوب شده ای کامل می شود. درجوشکاری مقاومتی زائده ای جامد نیاز است زائده بر روی یکی از دو جزء فورج شود. سپس در طول جوشکاری مقاومتی، نقطه تماس و زائده خودش گرم می شوند. در اینجا زائده به راحتی متلاشی نمی شود. بلکه متلاشی شدن از طریق نفوذ[1] مواد مخالف است.بر خلاف شکل 1-11: مقایسه جوشکاری مقاومتی نقطه ای، نواری و زائده ای برجسته شده، اتصالات حاصل از این روش بیشتر به جوش های حالت جامد شبیه است نه ذوبی.اتصال واقعی در حقیقت حاصل از فورج و اتصال نفوذی[2] می باشد.این فرآیند از این نظر شبیه جوشکاری سر به سر مقاومتی[3] یا جوشکاری سر به سر حلقه ای می باشد.
مثالهایی ازجوشکاری مقاومتی زائده ای در شکل (1-10) نمایش داده شده اند.
[1] – Penetration
[2] – Diffusion Bonding
[3] – Resistance Butt Welding
فرآیند اتصالات ورق به ورق
این فرآیند برای اتصالات ورق به ورق، جوش سیمهای متقاطع، برای اتصالات حلقوی و جوش مهره ها و پیچ ها بر روی ورق کاربرد دارد.بطور کلی، جوشکاری مقاومتی برای مواردی مناسب است که نسبت ضخامت ها کمتر از 3:1 باشد،ولی با استفاده از جوشکاری مقاومتی زائده ای این محدودیت در انتخاب ضخامت وجود ندارد.تفاوت کلی این فرآیند با فرآیند جوشکاری مقاومتی نقطه ای در شکل الکترودهاست که شبیه فک های پرس است.همچنین فشار و شدت جریان بالاتری نیاز است. در مورد جنس و شکل الکترودهای این فرآیند در فصلبعد به طور مفصل بحث خواهد شد.شکل (1-11) فرآیندهای جوشکاری مقاومتی نقطه ای، نواری و زائده ای را برای مقایسه در کنار هم نشان می دهد.فرایند جوشکاری مقاومتی نقطه ای و نواری برای جوشکاری ضخامت های بیشتر از 001/0 اینچ مناسب است.جوشکاری مقاومتی نقطه ای برای موادی با ضخامت کمتر از ¼ اینچ و جوشکاری مقاومتی نواری برای مواد با ضخامت کمتر از ⅛ اینچ مناسب است.
جوشکاری برای ضخامت های 02/0 اینچ و بالاتر مناسب است
ممنون که با پارس پایا همراه هستید. جهت مشاوره رایگان در این خصوص با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.